Vallelunga 13/4-69

Vallelunga, Italien 13 April 1969 (52)

Ronnie Peterson i sin 52:a F3-start i karriären. Och det blev ett jubileum med mersmak. Veckan efter tävlingen på Monza tog Ronnie sin andra raka seger för säsongen och det skedde på italienska Vallelunga-banan utanför Rom, söndagen den 13 april 1969. 

Tävlingen blev från start till mål en ren uppvisning av Ronnie som med 14 tum breda bakdäck bokstavligen flög ifrån sina konkurrenter. I mål hade Ronnie skaffat sig ett försprång på hela 20 sekunder och med tanke på att hela den italienska eliten fanns på plats blir segern på Vallelunga en av Ronnies mer meriterande.

Första träningen såg till en början ut att helt spoliera Ronnies chanser att komma till final. En oljefläck i en av banans snabbaste kurvor vände plötsligt den gula Tecnon ett halvt varv så att Ronnie baklänges och utan möjlighet att få vagnen på rätt köl igen, rammade det skyddsräcke av järn som fanns i kurvans ytterkant. Ronnie klarade sig från incidenten med blotta förskräckelsen, men vad värre var - bilen saknade båda sina hjul på ena sidan.

Ett storartat arbete av Ronnies mekaniker Ove Hedlund grejade emellertid det hela och när tidtagningsträningen tog sin början var Ronnies SMOG-Tecno åter "ready for race". Ronnie lyckades med manövern att i snabblagad bil prestera den totalt snabbaste tiden.

I finalen missade Ronnie starten, men hade redan i första kurvan armbågat sig fram till en tätplats som han sedan inte släppte ifrån sig. När halva loppet avverkats hade "the blond devil", som Ronnie kallas i Italien, byggt upp ett försprång på 15 sekunder och när tävlingen flaggades av var ledningen hela 20 sekunder. Ronnie vinner således - före Picchi som blir tvåa. Resultat:

  1. Ronnie Peterson, Tecno, Sverige
  2. G Picchi, Tecno, Italien
  3. Jürg Dubler, Tecno, Schweiz
  4. G Salvati, Tecno, Spanien
  5. M Montagnani, Tecno, Italien

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa