Monza 7/4-69

Monza, Italien 7 April 1969 (51)

Ronnie Peterson i sin första internationella tävling för året i F3 sker på Monza den 7 april 1969. Ronnie en hård kamp med hemmasonen och italienaren Salvati. Denna tvingas ge upp på det 43:e varvet efter det att Ronnie jagat honom från första start. De sista sju varven kör Ronnie om det övriga fältet och tar således sin första seger på Monza - en bana han alltid kommer att hysa en viss hatkärlek till!

Under träningen som kördes i hällande regn hade Ronnie problem med att få bilen att uppföra sig som han själv ville. Upprepade justeringar av hjulinställningar, bromsar, m m, gjordes - men trots ansträngningarna avspeglade sig det faktum att Ronnie åkte en "helfärsk" bil i träningsresultaten. Ronnie klarade inte av bättre en fjärde bästa tid.

Till tävlingen som var uppdelad på två kvalheat och sedan en final, hade dock Ronnie fått ordning på sin knallgula Tecno och han vann det första kvalheatet på 33.36,1 (i snitt 149,055 km/h). Värste konkurrenten Giovanni Salvati, också han i en Tecno, vann det andra kvalheatet på 33.48,5 (dvs inte alls lika snabbt). Man började ana vart det skulle sluta...

Finalen över 50 varv blev från början till slut en mördande kamp mellan Ronnie och Salvati. I 43 varv varade striden. Sedan gjorde Salvati ett misstag, snurrade precis framför Ronnie och försvann ut i skogen. Med det tempo tätduon dragit upp hade de övriga konkurrenterna lämnats långt bakom och under de få varv som återstod kunde Ronnie varva samtliga medtävlare och ändå ha ett försprång på 12,7 sekunder i mål. Fantastiskt!

Resultat:

  1. Ronnie Peterson, Tecno, Sverige
  2. Cliff Hayworth, Tecno, England
  3. M Montagnani, Tecno, Italien
  4. C Fransisci, Brabham BT 21, Italien
  5. P Babbini, Tecno, Italien

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Nästa