Magny Cours 14/7

Magny-Cours, Frankrike 14 Juli 1969 (64)

Ronnie Peterson kom till F3-tävlingen på Magny Cours direkt efter att ha besökt Novafabriken i Italien. Den nya motor Ronnie hoppades få testa i loppet bromsade hela 124,5 hk men tyvärr sjönk oljetrycket på den nya skapelsen under träningen, så Ronnie fick kasta in sin reservmotor på "futtiga" 120 hk och den gick heller inte särskilt bra. Orsaken var den intensiva värmen som rådde i Frankrike för tillfället. För att få mer luft sprättades nosen upp, kylaren togs bort och ersattes med en liknande från en F2-vagn.

Kvalheatet gick fint och Ronnie vann före J-P Jassauds Tecno och J-P Jabouilles Alpine. I det andra kvalet vann François Mazet i en Tecno före Patrick Depailler i en Alpine.

I starten för finalen tog Mazet ledningen före Ronnie medan Jassaud och Depailler krokade ihop så att båda fick bryta. Istället jagades de både Tecnovagnarna av Jabouille tills topplockspackningen blåste på Renaultmotorn.

Mazet och Ronnie bytte plats ett flertal gånger, men Ronnies motor blev tröttare och tröttare av den intensiva hettan. Till slut orkade Tecnon inte hänga med Mazets friska vagn utan blev distanserad så att fransmannen kunde vinna med 1,6 sekunder. Trea blev nybörjaren Jacques Lafitte i en Martini.

På den franska nationaldagen blir det således en hemmaseger för François Mazet i en Tecno. Ronnie får denna gång nöja sig med andraplatsen. Resultat:

  1. François Mazet, Tecno, Frankrike
  2. Ronnie Peterson, Tecno, Sverige
  3. J Lafitte, Martini MW4, Frankrike
  4. Philippe Vidal, Tecno, Frankrike
  5. A Fransesci, Tecno, Frankrike

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa