BRDC 1973

 

BRDC International Trophy 8 april 1973, Silverstone, Storbritannien (11)

Ronnie Peterson i ytterligare en F1-start utanför det officiella GP-mästerskapet. Ronnies elfte F1-start utan VM-status.

Tävlingen på Silverstone - GKN Daily Express Silver Jubilee International Trophy - var tänkt som en generalrepetition inför den europeiska säsongsstarten för Formel 1-VM. Samtliga stall var anmälda, men Ferrari dök ej upp då de ej hunnit få bilen klar i tid. Ronnie såg fram emot loppet då en hel del nya grejor skulle testas på bilen, bl a en ny vingmontering.

Inbjudningsloppet tillåter även betydligt långsammare bilar att deltaga. Detta orsakade problem för Ronnie under träning då han i 270 km/h kommer ikapp en F3:a efter den långa startrakan. Ronnie var helt övertygad om att föraren i Formel 3-bilen hade sett honom, men tydligen inte eftersom den svänger ut mitt framför så att Ronnie kör in i honom med framhjulen. Lotusen går upp på två hjul och slår sedan in i räcket. Det blir bara flisor kvar. Frågan är om Ronnie kommer att få någon bil till själva loppet? Bilen från tävlingarna i Sydafrika var totalt nerplockad...

...men 32 mekaniker jobbar två dygn i sträck och Ronnie missar endast 20 minuters träning. Ronnie lyckas få näst bästa kvaltid och står inför tävlingen i första startled tillsammans med Emerson och Stewart.

Nu bränner Emerson Fittipaldi kopplingen på startlinjen (det kan bli så när startern håller fältet för länge), men Ronnie fåren kanonstart och flyger iväg från det övriga fältet. Ronnie kan hålla ledningen i tre varv, men blir sedan omkörd av Stewart. Även en perfektionist gör dock sina misstag och då Jackie spinner runt på den hala banan kan Ronnie åter gå upp i ledning. Under loppets tidiga skede tryckte Denis Hulme på hårt från en tredjeplats och hotade ömsom Ronnie ömsom Stewart, men Hulme som inte gillar regna tappade till slut lusten. Vad som sedan hände får Ronnie själv berätta (ur dennes krönika i Teknikens Värld nr 9 1973):

"Jag anade oråd när det bara var tre, fyra varv kvar. Det hade småregnat och småsnöat mest hela tiden under loppet, så banan var rejält hal. En av raksträckorna har ett krön, det var svårt att se vad som finns på andra sidan krönet. När jag närmade mig krönet såg jag hur BRM-föraren Vern Schuppan spann vilt på andra sidan. Det hade snöat så häftigt på den här delen av banan att snön låg kvar.

Jag började bromsa, men det hjälpte inte. Bilen for som en skridsko när jag kom in i snön och jag förlorade sex sekunder på den sladden. På de sex sekunderna hann Jackie Stewart åka förbi mig. Jag gav inte upp trots det - jag hade sex sekunder kvar att åka in på honom. Jag hann med tre på de tre varv som var kvar."

 
BRDC International Trophy 1973
Silverstone
8 April
Pos. Förare Nat. Stall/Bil Varv Resultat Grid
1 Jackie Stewart GBR Tyrrell Ford 40 52m53.2s -
2 Ronnie Peterson SWE Lotus Ford 40 53m03.6s -
3 Clay Regazzoni CH BRM 40 - -
4 Peter Revson USA McLaren Ford 40 - -
5 Niki Lauda AUT BRM 40 - -
6 George Follmer USA Shadow Ford 39 - -

NC=Not Classified NT=No time set in qualifying R=Retired
EX=Excluded from meeting W=Withdrawn DQ=Disqualified
DNS=Did not start DNQ=Did not qualify DNPQ=Did not pre-qualify
Pole Position (1m16.4s) Pole Position och snabbaste varv Snabbaste varv (1m17.5s)

Föregående Nästa

F1 GP 1970 F1 GP 1971 F1 GP 1972 F1 GP 1973 F1 GP 1974 F1 GP 1975 F1 GP 1976 F1 GP 1977 F1 GP 1978