Musik

Ronnie Peterson har hur konstigt det än låter även figurerat i musikens kretsar.

Den inte helt okände George Harrison, tyvärr bortgången alldeles för tidigt, var ett stort racingfan. George tävlade en del själv i Historic Racing och hade ett stort antal samlarbilar.

År 1979 gav han ut bildskivan "Faster". Singeln visade på förstasidan en bild på Gunnar Nilsson från -77 i Lotus 78:an, baksidan (med låten "Your Love Is Forever") med porträtt av de olika världsmästarna i Formel 1.

Intäkterna från skivan gick till den gode vännen Gunnar Nilssons cancerfond. Låten "Faster" var inspirerad av Jackie Stewart och Niki Lauda. Skivan gavs ut till minne av Ronnie Peterson, vilket också framgår av skivkonvolutet.

Ronnie kände George Harrison relativt väl. Det finns en rolig historia från deras umgänge. När datorer började bli på tapeten mot slutet av 70-talet så blev Ronnie intresserad av att hänga på George & Ringo i ett datorinköp som skulle ge mängdrabatt.  Alla som kände Ronnie visste att han var försiktig med utgifter...

Om singeln av George Harrison med hyllningen till Ronnie Peterson är hyfsat lätt att hitta, så är det betydligt svårare att komma över ett exemplar av 7"-singeln "Ronnie´s Back at the Monza Track" med The Robots. Rocklåten "Snabbare" hyllar Ronnie på denna platta från stockholmsbolaget "Psychout" från 1996.

Om man föredrar något lugnare musik kan amerikanska Groom Lakes "Ballad for Ronnie" vara att föredra. Går att ladda hem som en MP3-fil.

Björn Ulvaeus erbjöd Ronnie att 1971 spela in en platta med Hootenanny Singers.


Föregående Nästa

Kronologi Formel 1 Formel 2 Formel 3 Formel K Sportvagn Standardvagn Rally Monza 1978 Bilarna Svenskar i F1 Intervjuer Kuriosa Länkar