Karlskoga 4/5-69

Gelleråsen, Karlskoga, Sverige 4 Maj 1969 (55)

Efter att bokstavligen ha lekt hem de båda svenska inbjudningsloppen i Falkenberg och på Knutstorp blev det allvar för Ronnie när Velodromloppets F3-klass drog igång på Gelleråsen. Det var nämligen årets första SM-deltävling och till råga på allt Ronnies hemmabana. Tidigare under veckan hade Ronnie hyrt banan och testkört. Att varvrekordet skulle få sig en knuff var ställt utom allt tvivel. Under träningen runt Gelleråsen körde Ronnie på 1.22,7 (där Reines rekord löd 1.24,2). Varvrekord kunde bara sättas under tävling, så på sin ensamma väg mot målet och den hägrande segern noterade Ronnie 1.23,2 som bäst.

Tävlingarna inleddes med att den aktiva förarföreningen SARF överlämnade sitt pris till Karlskoga MK som fjolårets bästa banarrangör. När F3-loppet drog igång var det Torsten Palm som tog starten. Vid årets tidigare starter har Ronnie uppenbarligen gasat för hårt i startögonblicket och därmed stått med rykande hjul. Nu gasade han i stället för lite och var tvungen att kicka till kopplingspedalen ytterligare en gång för att få upp varvet på motorn.

Palm ledde ända upp till Velodromen innan Ronnie kunde återställa ordningen. Torsten lyckades dock behålla sin andraplats resten av loppet. Bakom ledarduon låg Egge Haglund länge på en andraplats, men snurrade rejält och föll tillbaka i fältet. Han kämpade sig dock tillbaka, men fick nöja sig med att precis hamna utanför pallen - slagen av Jonas Qvarnström med endast 0,6 sekunder. Uffe Svensson, som ännu inte fått någon riktig fart i sin nya Brabham, blev femma och den sista SM-pinnen tog Rolf Gröndahl före Eddie Jacobsson (i japanen Ikuzawas fjolårs-Brabham).

Ronnie bjuder Torsten Palm på SMOG-tabletter efter segern!