MagnyCours 14/7-68
 

14 juli 1968 Magny-Cours, Frankrike (38)

Ronnie i kamp med Cevert...

Ronnie Peterson i Frankrike på landets nationaldag för sin 38:e F3-start i karriären. Hela svenskgänget hade fortsatt sin turné och hade nu kommit upp till Frankrike upp till Nevers. Ytterligare en från Team Bilsport dök upp, Eddie Jacobsson i en Brabham BT21. Två stycken kvalheat kördes, där de tolv främsta i vardera heatet gick till final. I det första kvalheatet vann hemmafavoriten François Cevert i en Tecno, knappt före Ingvar Pettersson, J-P Jabouilles (Matra) och Reine Wisell (Tecno). I det andra segrade Alain Franceschi i en Brabham BT21B före italienaren Enzo Corti (BWA) och Ronnie (Uffe Svensson sexa). 

I finalen kastar sig Cevert och Ronnie fram i täten före Franceschi och Wisell. Tyvärr far Ronnie rätt ut i en sväng och i samma veva får Cevert motorproblem. Ronnies avåkning skedde på ett ställe där en vänsterböj skall tas i full fart. Därefter nyper banan i en höger hårnål som skall tas på ettans växel. Skall man växla direkt från fyran till ettan kräver det träning och Ronnie hade vid detta tillfälle inte riktigt fått in snitsen. Efter missad nedväxling hamnar Ronnie ute på ett gärde, bilen snabbkollas innan Ronnie kommer ut på banan igen som siste man. 

Efter denna malör börjar Ronnie en av sina berömda uppåkningar - t ex som den tidigare på Anderstorp. Ronnie plockar en efter en, men loppet är för kort och då Ronnie är uppe i bakhasorna på ledande Franceschi flaggas tävlingen av. Ronnie blir således tvåa i detta lopp över 35 varv, men har ändock det snabbaste varvet. Reine Wisell ledde ett tag loppet, men slog sönder sin bakvagn då ha snuddade bankanten och tvingades bryta. Även Ingvar Pettersson tvingades bryta - orsaken var ett kamaxelbrott.

Pos Förare Land Bil
1. Alain Franceschi Frankrike Brabham BT21
2. Ronnie Peterson Sverige Tecno
3. Patrick Dal Bo Frankrike Pygmée
4. Eric Offenstadt Frankrike Pygmée
5. Enzo Corti Italien BWA
6. Ulf Svensson Sverige Brabham BT21B

 

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa