Hämeenlinna 7/6-68

7 juni 1968 Hämeenlinna, Finland (34)

Ronnie Peterson ånyo i en F3-start i Finland. De goda erfarenheterna från 1967 års "Finnish Speed Week" gjorde att tävlingsformen upprepades under 1968, dock över fredag-söndag i stället för söndag-tisdag och med Formel 3 i stället för Formel 2. Hela svenska eliten fanns på plats exklusive Reine Wisell. Finland var laddat och hela evenemanget sändes i finsk TV utan klipp.

Träningen inför loppet i Hämeenlinna inleddes redan på torsdagen. Leo Kinnunen hade införskaffat en sprillans ny F3:a och gav Ronnie en hård match om "pole position" - Ronnie fick ta fram sitt yttersta för att prestera bästa träningstid och det gjordes med råge. Freddy Kottulinskys varvrekord från ett halvår tidigare slogs med inte mindre än fyra sekunder! Sällskap i första startled fick duon av Uffe Svensson.

Ronnie tog starten och gick in i ledning i första kurvan före Uffe och Leo. Jonas Qvarnström inte långt efter. En grupp om Matti Lamminen (körandes Curt Lincolns fjolårsvagn), amerikanen Charles McCartney, Gustav Dieden och Freddy Kottulinsky följde därpå. Redan på det första varvet lyckas Kinnunen passera Uffe Svensson och ett varv senare tvingas Ronnie släppa förbi finländaren. Ronnie hade förhoppningar om att kunna svara senare i loppet, men finländaren hade sin stora dag och distanserade det övriga fältet rejält - gissa om Kottulinsky blev överraskad då han varvades innan målgång (trots att han blev femma i loppet)...

Kinnunen sätter nytt varvrekord med 1.24,9 (Freddys gamla löd på 1.28,9). Ronnie körde in som tvåa efter Leo - slagen med hela 18 sekunder.