Falkenberg 6/8-67
 

6 augusti 1967 "Västkustloppet" Falkenberg, Sverige (14)

Ronnie Peterson kom till en helt ny bana i Falkenberg då "Västkustloppet"  gjorde re-entré efter två års lugn och ro. Förarna blev snabbt överens om att den nya Västkustbanan ritad av Arne Henriksson stod i särklass bland landets banor, så det var upplagt för succé inför 40.000 åskådare. Detta var också den näst sista deltävlingen i SM - nr 6 i ordningen. 

Reine Wisell och Freddy Kottulinsky bjöd publiken på det hårdaste och fränaste F3-lopp som någonsin visats i Sverige. På den snabba banan kunde de effektivt använda sig av slipstreaming och omkörningarna var legio. De "ägde" var sin del av banan och kunde nyttja sin del så fint att än låg den ena, än den andre, i täten. Det var en stenhård kubbning mellan de två kunniga och fräna förarna. I sista kurvan före mål försökte Freddy passera den ledande Reine, men Reine täppte till och körde över mållinjen som segrare. Freddy ansåg sig ha blivit trängd ojust och protesterade, medan Reine ansåg att han inte gjort något fel. Protesten gick dock igenom - Reine uteslöts, men lämnade in en vädjan.

Reine Wisells vädjan gick sent omsider igenom. Loppet fick ju ett tråkigt efterspel där Wisell ströks ur resultatlistan för ojust körning - men uppmuntrades mer eller mindre av prisdomarna att vädja mot domslutet (trots att Råd och Regler uttryckligen säger att man inte får det)...

I bakgrunden kubbades det nästan lika fint mellan Lasse Lindberg och Ronnie Peterson. Ronnie - med sjuk motor - lade av när ett varv återstod, men kvicknade till när Lasse fick en stoppsladd och smet fram till tredjeplatsen. Femma blev Uffe Svensson, som vantrivdes då banan var verkligt hal mot slutet. Jean Johansson klarade hem den sista poängplatsen då han slutade sexa.

Tävlingsbägaren solkades av att en fotograf genom egen förskyllan blev ihjälkörd då han trots tillsägelser befann sig på en mycket olämplig plats med stor risk för avåkningar.

  1. Reine Wisell, Brabham
  2. Freddy Kottulinsky. Lotus 41
  3. Ronnie Peterson, Brabham (15.05,1)
  4. Lars Lindberg, Brabham
  5. Ulf Svensson, Brabham
  6. Jean Johansson, Brabham

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa