Bengtsfors 2/7-67
 

2 juli 1967 Bengtsfors, Sverige (12)

Ronnie Peterson kommer till den ytterligare en SM-deltävling - den femte för året - och Ronnies tolfte start i F3-karriären. Det blir en tävling i strålande solsken inför 15.000 åskådare på Dalsland Ring utanför Bengtsfors. Med undantag för ett långt tidsöverdrag blev det en välregisserad tillställning där Ronnie placerade sig som fyra för tredje tävlingen i rad (totalt nio poäng bärgade hittills under året).

Till skillnad från vårsäsongen då Reine Wisell och Freddy Kottulinsky dominerade så blev det Lasse Lindberg som återigen visade sin påbörjade utblomning. Det var i och för sig Reine som var snabbast iväg, men det dröjde inte länge förrän Lasse smet förbi. Ett bra försprång byggdes snabbt upp och det räckte utan problem loppet ut. Banrekordet tangerades två gånger, men sedan var Lasse tvungen att slå av på takten eftersom motorn började ryka olja - något som också gjorde att Reine kunde närma sig.

Ronnie gladde inledningsvis med att lägga beslag på andraplatsen, men han orkade inte distansen ut utan tvingades släppa fram såväl Reine som Freddy. Ordentligt distanserad blev Uffe Svensson som inte mäktade hänga på tätkvartetten. Bakom honom kubbades Ove Nicklasson och Jean Johansson om den sista den sista poängplatsen. Jean såg ut att vika den platsen efter halva loppet, men i utgången av en högerkurva kuggade ratten över och Jean åkte av på ett otrevligt sett. Som tur var så klarade han sig oskadd och i princip blev det bara plastskador på vagnen. Senare bröt även Ove och Lasse Elgén - tidigare Lotus-Cortina - kunde ta sjätteplatsen för Ingvar Pettersson och Egert Haglund.

  1. Lars Lindberg, Brabham, 15.48,6
  2. Reine Wisell, Brabham, 15.49,6
  3. Freddy Kottulinsky, Lotus 41, 15.50,9
  4. Ronnie Peterson, Brabham, 15.51,7
  5. Ulf Svensson, Brabham, 16.01,0
  6. Lars Elgén, Brabham, 16.17,5
  7. Ingvar Pettersson, Brabham
  8. Egert Haglund, Brabham

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa