Bengtsfors 15/5-67
 

15 maj 1967 "Dalsland Ring" Bengtsfors, Sverige (8)

Ronnie Peterson i sin åttonde F3-start i karriären. Bengtsfors MC. Inbjudningstävling, internnordiskt evenemang. Inofficiellt nordiskt mästerskap. Dalsland Ring Cup.

Annandag pingst var Ronnie åter tillbaka på sin debutbana när det drog ihop sig till tävlingspremiär på Dalsland Ring. Huvudloppet var Formel 3, vilket kom att bli en odramatisk tillställning då Reine Wisell i dåvarande form syntes oslagbar. Ronnie hotade Ulf Svensson om fjärdeplatsen, men denne kunde stå emot attackerna. 

Tävlingen gynnades som vanligt av bra väder. Däremot var det lite oroligt i F3-depån under träningen. Arrangörerna hade nämligen tagit emot 38 anmälningar och endast 14 skulle få starta, varav fem utlänningar var garanterade start. Det stora "kuggningstalet" var ett diskussionsämne, men arrangörerna valde att även köra en B-final - på det sättet fick så gott som samtliga starta.

Träningssnabbast var denna gång Lasse Lindberg före Reine Wisell, Freddy Kottulinsky, Uffe Svensson och Ronnie. Samtliga i Brabham utom "Kotten" som åkte i sin Lotus 41 - men med den gamla motorn och en ny topp.

Lasse och Reine var också snabbast iväg i starten och en hård kamp förväntades, men efter endast ett par varv hade Reine dokumenterat sin klass och kunde närmast ohotad köra hem ytterligare en seger. Lasse Lindberg var i och för sig förbi Reine en gång, men han fick ett par kast i utgångarna av kurvorna, vilket gjorde att han undan för undan tappade mark mot den maskinmässigt åkande Reine. Freddy Kottulinsky körde sitt eget lopp och kunde ta hem bronspengen.

Uffe Svensson och Ronnie slogs om fjärdeplatsen, men precis som i fallet för tätduon så kunde Uffe visa upp en säkrare körning än den friskande Ronnie och detta fällde avgörandet. Ronnie blev dock femma och de två poäng han bärgade var också de två första han någonsin tillförskansat sig i SM-sammanhang i Formel 3!

Egert Haglund tog hand om sjätteplatsen före Hasse Nilsson. B-finalen vanns övertygande av Börje Sköld i en helt ny Merlyn.

  1. Reine Wisell, Brabham, 18.52,1
  2. Lars Lindberg, Brabham, 18.58,6
  3. Freddy Kottulinsky, Lotus 41, 19.04,7
  4. Ulf Svensson, Brabham, 19.16,2
  5. Ronnie Peterson, Brabham, 19.22,3
  6. Egert Haglund, Brabham, 19.25,6
  7. Hans Nilsson, Lotus 41

F3 1966 F3 1967 F3 1968 F3 1969

Föregående Nästa