Ultima Thule

 ...numera Luleå Tekniska Universitets egen lilla sångbok! 

Up Medlemmar Ålderrådet Ultima Thule Dephormation

Denna sida uppdaterades 2014-06-23

ultima1.JPG (19652 bytes)

Men hur var det Rickard O. Lindström skrev i förordet vid dess första lansering i november 1985?

"Denna den första i utgåva av Ultima Thule, Tekniska Högskolan i Lule´s sångbok, är resultatet av fyra års vedermödor i försöken att finna lämplig studielitteratur vid sidan av TEFYMA. Det är också en allvarlig ansträngning att vidga den norrbottniske studentens viskännedom till att innefatta några fler låtar än den till leda besjungna "Att vi är lappar..." ety detta hittills har kunna höras på sången.

Ultima Thule skall icke enbart ses som en sångarbibel för luleianska teknologer, boken är ett kompendium för allehanda phaestbruk. Denna volym innehåller dessutom låtar framtagna i samarbete med Högskolan i Luleås övriga studenter; våra blivande ekonomer, lärare och musikanter.

Det är min förhoppning att Ultima Thule skall överleva sina barnsjukdomar och fortleva i nya utgåvor."


Vi kan således konstatera att denna förhoppning icke har grusats utan istället blivit ett utropstecken i och med att fem olika utgåvor och över 10.000 tryckta exemplar har sett dagens ljus! Och prologen från den första utgåvan har fått leva vidare:

"Vissa saker känner man som ens kall här i livet. Andra saker står man helt kall inför. Vissa av dessa saker, tycker delar av ens omgivning tillhör de kall som borde ligga just mig närmast om hjärtat. Till dessa andra saker och kall hör det alster som Du i detta ögonblick håller i Din hand. Snacka om att det är kallt i Norrbotten!

Det hela tog sin början en vacker höstdag i Luleå för dryga fyrtalet år sen. Som nollad teknolog blev man snabbt varse den näst intill totala brist på studentikosa traditioner, spex och äventyr som rimligtvis borde karakterisera den högskolestuderandes fritidsliga leverne. Något måste göras...

Trots att jag, till skillnad från de flesta av polarna i kamratkretsen, inte kan få in en vanlig tändsticksask på höjden i mitt gap, så lyckades undertecknad med konststycket att ur sin lilla trut välla så stora ord att det plötsligt väcktes krav och förväntan på en sångbok, just den sångbok vars icke existens jag under mitt första år i Luleå hade ondgjort mig över.

I takt med den utveckling som i positiv bemärkelse innebar Kårteger, baler, råttfälletävlingar och dylika trivselarrangemang, växte saknaden efter en alldeles egen samling av besjungansvärda sånger sig allt starkare. Inte ens en surjämte som jag kunde motstå dessa snyftande frågor om "när é den klar?"

Det tog mig tre år att anamma den svåra konsten att delegera ut betungande arbetsuppgifter till andra och tack vare denna illistiga strategi kan vi idag konstatera att den stora saknaden burit frukt. Ett påkallat behov blev i alla fall vad vi alla hoppats på. Ett sångboksembryo har vuxit sig till en första volym i konstläderkostym.

Vår litenhet är vår storhet, därför är vi bäst! Högskolan i Luleå; en massa tokiga teknologer, en hög lärarhögare, en drös krösusar och alla balla musikanter. Här är vårt liv bland phaester och gasque, i snö och slask. Här är en bok till hippan, en grej för galej och partajets ståhej! Det är till att ta sig ton..."

ultima2.JPG (10759 bytes)Hur många känner till historien bakom namnet Ultima Thule? Följande gäller:

Ultima Thule (latin för den "yttersta Norden") är hos den klassiska antikens geografer namnet på ett längst norrut i Europa liggande land. Greken Pytheas berättar i sin reseskildring om ett stort land, Thule, beläget sex dagsresor mot norr invid Ishavet. På grund av Pytheas uppgift att den längsta sommardagen på Thule var 21-22 timmar, har man ansett att Thule skulle motsvara den del av Norden som ligger omedelbart söder om polcirkeln. Plinus (d ä), som uppfattade Skandinavien som en samling öar, låter Thule vara den nordligaste av dessa (ultima Thule). Också Ptolemaios förlägger Thule till den bebodda världens nordligaste gräns, ett land där det gemytliga folket levde på jakt och fiske. Hos Prokopios är Thule namn på den Skandinaviska halvön. I modernare tider har den relativt okände geografetnologen Lindström lyckats bestämma att Ultima Thule ligger på Porsön utanför "Lulé", precis vid den Tekniska Högskolan - därav namnet THULE!

Sångboken tillkom som en del i Dephaektföreningens verksamhet och har således fått "låna" ordenssällskapets ordspråk enligt ovan.

Det finns några små anekdoter att berätta från bokens tillkomst:

bullet

inledningsvis skrevs boken samman på en vanlig gammal skrivmaskin, men redan 1983 ställde skolan en dator till förfogande (har för mig att det stod Facit på den - men den var orange i vilket fall) vilket innebar att ändringstjänsten underlättades - men också att allting fick skrivas om

bullet

en dag 1984 besökte en ung Anna Lind (s) Högskolan i Luleå - nyligen klar i Uppsala var hon väl insatt i studentliv och uttryckte sin klara uppskattning å uppmuntran över den höga ambitionsnivå Ultima Thule hade lagt sig på (vi sjöng trudelutten "Någonting fruktansvärt" tillsammans)

bullet

Boktiteln Ultima Thule hittades i ett lexikon (som fortfarande finns kvar) på Kårexpen inne hos Anita

Ni som är lycklig ägare till något av de första exemplaren av Ultima Thule skall hålla hårt i volymen - det är en riktig dyrgrip som det idag (2001) betalas upp till 5.000:- för. Särskilt signerade exemplar med tillägget:

"Slit den med ohälsan!"

Klicka Dig vidare!

Medlemmar Ålderrådet Ultima Thule Dephormation

Startsida:    Dephaektföreningen