Stv IROC-1 74

International Race of Champions, Michigan Speedway  15 september 1974 (1.omgången)

Ronnie Peterson kom till den första deltävlingen i en turnering i USA som skall kora mästarnas mästare som en rolig uppladdning inför kommande två GP i Kanada och USA. I tävlingsserien deltar speciellt inbjudna från alla sorters banracing, från F1 till Stock-car. Ronnie hade sällskap av tre andra F1-förare; Graham Hill, Jody Scheckter och Emerson Fittipaldi. Totalt tolv förare fick ställa upp i 1974-års IROC-serie: utöver F1-förarna också amerikarna Bobby Allison, Bobby Unser, Richard Petty, A J Foyt, Jimmy Rutherford, George Follmer, Cale Yarborough och Dave Pearson.

Tävlingarna körs med grupp 2-trimmade Chevrolet Camaros med motor på ca 440 hk. Meningen är att alla skall ha samma vagnmaterial och tävla under samma förhållanden. Ronnie fick snabbt anamma en ny körteknik - här gällde det att slip-streama, att se till att man låg rätt till bakom eventuella bilar framför en. När det sedan skall köras om gäller det att inte köra rätt in i luftväggen, en teknik som kan utvecklas till fulländning. Om den som ligger framför inte kör tillräckligt fort knuffar man på honom bakifrån.

I den första deltävlingen var Ronnie ett tag i ledning, men föll så småningom tillbaka efter att kört över en kofångare som lossnat från Jody Scheckters bil - malören gjorde att Ronnies bakflygel fick sig en smäll så att hela bilen blev överstyrd. Till slut hamnade Ronnie på sjunde plats. Fittipaldi sex. Bobby Unser vann i bil nummer sju.

Föregående Nästa

1972 Standardvagn 1973 Standardvagn 1974 Standardvagn 1975 Standardvagn 1976 Standardvagn 1977 Standardvagn 1978 Standardvagn