1975 Rallycross 1

Gelleråsen 9 mars 1975

Ronnie Peterson ställer upp i årets rallycrosspremiär på den nyanlagda banan på Gelleråsen i Karlskoga. Det är första gången Ronnie tävlar i denna relativt nya sport och det blir in i hetgröten direkt med bl a Stig Blomqvist. Ronnie har lånat Per Engseths VW "Bubbla".

Det går till att börja med bra under tre varv i det första heatet, men sedan började kopplingen ta slut. Efter ett varv i det andra heatet åkte Ronnie i depå med "folkan". Han hade blivit stående i leran och kunde inte få kopplingen att ta. Per Engseths mekaniker hissade upp bilen på en domkraft, tog bort skyddsplåten och rensade kopplingen från lera. Den hade hindrat kopplingsarmen från att gå tillbaka.

Tyvärr höll det endast till tredje heatet i Ronnies debuttävling. där han startar med en fortsatt dålig koppling. Ronnie voltar i ingången till första kurvan då han fick fel spår och studsade i en djup grop.

"Kopplingen tog inte så jag kunde inte ställa upp bilen. Jag hamnde fel i kurvan och gick ner i det stora hålet mitt i. Sen välte jag. Men det var synd att det inte höll. Jag hade ju en bra tid i första heatet, trots att kopplingen var dålig redan då. Men det var roligt!"

Lasse Nyström tog sin tredje seger för året.

Föregående Nästa

Kronologi Formel 1 Formel 2 Formel 3 Formel K Sportvagn Standardvagn Rally Monza 1978 Bilarna Svenskar i F1 Intervjuer Kuriosa Länkar