Minnesutställning
 

Ronnies SWEBE
Ronnies Tecno
Ronnies Lotus
Ronnies March
Ronnies priser
Ronnie prylar
Ronnie skulptur
Minnet av Ronnie

Ronnie Peterson har genom åren inte varit särskilt uppmärksammad i sin hemstad Örebro (eller i Sverige för den delen). Han har i och för sig varit blygsamt ihågkommen på Idrottsmuseet, men kanske ändå inte i en grad som borde motsvara den världsstjärna han faktiskt var och är. En förklaring kan ha varit att motorsport inte var särskilt rumsrent på 70-talet, med energikris och vänstervåg. Vi har nog heller aldrig varit riktigt medvetna i Sverige om den stjärnstatus som örebroaren åtnjöt. Den alltför korta karriären gav honom ett världsrykte som en av de största förarna genom tiderna. Sannolikheten att han skulle ha vunnit ett framtida VM i Formel 1 var mycket stor.

År 2003, 25 år efter sin död, hedrades Ronnie till slut med en minnesutställning i sin hemstad på Örebro läns museum och den gick av stapeln i perioden 14 juni - 21 september. Idén tycks ha kommit från Thomas Jennebo på Radio Örebro. Denne fick snabbt gehör hos Lars Norling (projektledare) och Lars Skoghäll (museichef) som ville bredda museets verksamhet.

Minnesutställningen speglade racinglegendens framgångsrika karriär - från den första hemmabyggda go-karten via ett par F3:or som pappa Bengts SWEBE och den gula Tecnon till några av de klassiska Formel 1-bilarna på 70-talet (en Lotus 72 och en March 761).

Dessutom visades Ronnies overall, hjälm och andra föremål som den omfattande prissamlingen, bilder, program, affischer och mycket annat

I samband med minnesutställningen avtäcktes en minnesskulptur i slutet av sommaren gjord av Richard Brixel från Arboga. Initiativtagare till detta var Jan Stråth. Den nära tre meter höga skulpturen är utförd i brons. Bakom arbetet ligger Ronnie Petersons minnesstiftelse, där bland andra Ronnies bror Tommy Peterson ingår. Statyn är rest vid Almbyplan i Örebro, ett stenkast från Ronnies barndomshem. Tommy hade även bidragit till utställningen med kunskap och en del föremål.

Bild från avtäckningen av Ronniestatyn i Örebro 2003.

Ronnie Peterson minnesstiftelse bildades i december 2002. Moderklubben Örebro BMCK har sedan 1982 arrangerat Ronnie Peterson Memorial i gokart och i samband med den haft en ceremoni med kransnedläggning på hans grav. Genom åren har många utländska turister ifrågasatt varför det inte finns någon minnesstaty.

Utställningen byggde i mångt och mycket på Kennet Olaussons fantastiska fotografier från Ronnies karriär. De hade träffats för första gången hösten -68 och utvecklade genom åren en nära vänskap. Totalt blev det 12000 bilder och 43 GP-lopp med Ronnie.

Under utställningen såldes en mapp med 8 fotografier i A4-storlek av Ronnie från 70-talet. Fotomappen fanns endast i en begränsad  om 250 stycken. Två av bilderna är från debutsäsongen 1970 i March 701 och en bild är från 1971 då Ronnie kom tvåa i VM med sin March 711. Ytterligare en bild från de tidiga March-åren visar Ronnie sittande uttömd på krafter i depån. Ett par av fotografierna är från 1974-75 då Ronnie var försteförare hos Lotus körandes deras berömda modell 72 - tyvärr under dessa år en föråldrad konstruktion i jämförelse med konkurrenterna. Slutligen två fotografier från 1977 då Ronnie körde den spektakulära 6-hjulingen för Ken Tyrrell. 

Tyvärr inget foto från den fatala säsongen -78 då Ronnie postumt utsågs till vice världsmästare i Formel 1. 

Andra föremål som kunde köpas vid utställningen till minne av Ronnie var ett par affischer med motiv från 1978.

Dels ett tryck av en målning från 1986 av Andrew Ready som visar Ronnie i Lotus 79 från segerloppet i Österrikes GP. Detta särtryck hade tagits fram för att celebrera 25-årsminnet av Ronnies sista vinst i Formel 1 och det hade signerats av sex av de mekaniker som jobbade med Ronnies F1-bilar (Bob Dance - Team Chief Mechanic, Arthur Birchall - Chief Mechanic, Bobby Clark - Chief Mechanic to Ronnie, Rex Hart - Chief Mechanic to Ronnie, Eddie Dennis - Team Chief Mechanic, Clive Hicks - Tyre and Fuel Manager). Trycket togs fram som en numrerad upplaga i 250 ex och behållningen från försäljningen gick till "The Ronnie Peterson memorial Marie Curie Cancer Center Care.

Dessutom fanns en underbar inramning att köpa som visar Ronnie i närbild i sin gula JPS-overall från det ödesdigra loppet på Monza den 10 september -78.

Se några av de bilder jag tog på utställningen:

Ronnies SWEBE Ronnies Tecno Ronnies Lotus Ronnies March Ronnies priser Ronnie prylar Ronnie skulptur Minnet av Ronnie

Några av de bilder som marknadsförde minnesutställningen om Ronnie:

Föregående Nästa

Kronologi Formel 1 Formel 2 Formel 3 Formel K Sportvagn Standardvagn Rally Monza 1978 Bilarna Svenskar i F1 Intervjuer Kuriosa Länkar