TV & Film

Ronnie Peterson finns representerad i en hel del olika filmer. Framförallt skymtar han naturligtvis förbi i de många sammanfattningar som gjordes för olika perioder, men det finns också en del guldkorn producerade för svensk TV som inte får missas. De flesta av dessa filmer kan köpas från peter.j.johansson@ericsson.com.


Titel
THE SPEED MERCHANTS - a film about a season of racing

En underbar film från DUKE som låter berätta om 1972 års märkes- VM för sportvagnar. Ronnie tävlade för Ferrari och körde en 312 PB tillsammans med Tim Schenken. De slogs framförallt med duon Ickx/Andretti som också körde för Ferrari.

Ferrari vann överlägset mästerskapet detta år och Ronnie tog två segrar detta år. Filmen innehåller härliga sekvenser och även om Ronnie inte är med på varenda ruta så dyker han upp här och var.

   
If you´re not winning... you´re not trying

Detta är den optimala filmen om John Player Team Lotus 1973. Med den regerande världsmästaren Emerson Fittipaldi och vår egen Ronnie Peterson - ny i stallet.

Det blir en fantastisk säsong för Lotus och de tar hem märkestiteln. Däremot missar de den översta platsen i förar-VM. Ronnie och Emerson tar för många poäng av varandra då de tävlar på samma villkor. Under året tar Ronnie sin första GP-seger - i Frankrike - och Lotus 72:an tycks passa Ronnie som handen i handsken.

Vi får en unik inblick i Colin Chapmans skötebarn och minns med välbehag den kastade kepsen vid ett flertal tillfällen under säsongen.

 
   
The history of MOTOR RACING: 1970´s Evolution and Revolution

Det finns en del olika sammanställningar om Formel 1 och DUKE´s film om 70-talet hör till de bättre.

Ronnie finns naturligtvis med under större delen av filmen, tyvärr inte som en krönt mästare...

...han hann inte fram!

 
   
The World´s Greatest F1 CARS

DUKE gav 2001 ut en mycket bra film om de förnämsta F1-bilarna genom historien. Totalt presenteras drygt 100 bilar, varav 60 i mer detaljerade data.

DVD-filmen är interaktiv.

Vad som gör filmen extra intressant ur ett Ronnie-perspektiv är den film som ger oss möjlighet att följa med bakom ratten i den spektakulära sexhjulingen P34 från Ken Tyrrell 1976-77.

 
   

RONNIE - ATT DÖ I DIREKTSÄNDNING

11 min lång TV-film från 1999 av Tomas Almgren

Kvällen innan 21-årsdagen av Ronnie Peterssons dödskrasch visade TV1 Ikon-redaktion en film om den mytomspunne racerföraren.

"I sin svarta Lotus fick han mig och svenskarna att sitta framför TV för att beundra och fantisera varv efter varv. Ronnie finns aldrig med när man räknar upp århundradets sportsmän - men i mitt hjärta finns han alltid", säger Tomas Almgren. Filmen om Ronnie är gjord uteslutande med arkivmaterial - de flesta bilderna har aldrig visats efter hans död - och är ett unikt dokument över en tid och kultur med en hyperaktuell estetik.

   
DAGAR SOM SKAKADE SVERIGE - RONNIE PETERSON

43 min långt TV-program (exklusive reklamavbrott) från 1995

Handlar mest om Ronnie Petersons krasch på Monza 78, och hur det påverkade hela motor-Sverige, men även om Ronnies karriär som helhet. Intervjuer med Reine Wisell, Ronnies dotter Nina, Ronnies bror Tommy, Niki Lauda, John Watson m fl. Programmet sändes i TV3 och leddes av fiskexperten Bengt Öste.
   
HJULENS HJÄLTAR

27 min lång TV-film från 1985 i stadstelevisionen

Handlar om våra mest framträdande svenska F1-förare (Ronnie Peterson, Reine Wisell, Gunnar Nilsson, Jo Bonnier och Stefan Johansson. Härliga gamla bilder och tidiga intervjuer med Ronnie (bl a från gokartåren). Dessutom får vi se Ronnies F3-krasch från Monthlery -69 och med efterföljande kommentarer av Ronnie.

 
   
SPEED FEVER & POLE POSITION

74 & 98 minuter långa dokumentärer från 1977 och 1980

Speed Fever är en mycket otäck dokumentär om Formel 1, många ytterst närgångna scener från de många krascherna på 60- och 70-talet.Pole Position är uppföljaren till Speed Fever. Den börjar med premiärvisningen av Speed Fever, där vi bland andra får se Ronnie och Niki Lauda kommentera filmen (som ironiskt nog är dedikerad till Ronnie). Pole Position innehåller nya tidigare ej visade bilder från Ronnies krasch på Monza.

 

Föregående Nästa

Kronologi Formel 1 Formel 2 Formel 3 Formel K Sportvagn Standardvagn Rally Monza 1978 Bilarna Svenskar i F1 Intervjuer Kuriosa Länkar