Familjen

Ronnie Peterson fick motorintresset serverat med nybakta bullar. Pappa Bengt skötte familjens bageri på Köpmangatan i Örebro och skruvade ihop bilar åt Ronnie hemma i garaget på Hjälmarevägen. Ronnie kom alltid att stå mycket nära sina föräldrar. Under den tidiga karriären var det mamma May-Britt som höll i sonens ekonomi.

 

Ronnie träffade den tre år yngre målardottern Barbro Edwardsson våren -69 på diskoteket Prisma i Örebro. Hon jobbade då som sekreterare, men gav sig senare under säsongen iväg till USA för att vara au-pair i New York ett år. När hon kom tillbaka blev dom ett oskiljaktigt par. Ronnie var till en början inneboende hos March-teamets sekreterare i Bicester, men då Barbro anslöt 1971 så hyrde de ett typiskt engelsk radhus i Maidenhead vid Themsen i Berks några mil uppströms väster om London, inte långt från Heathrows flygplats. Barbro blev senare  anställd som officiell tidtagare hos Lotus då Ronnie började jobba där 1973. 

Maidenhead var inget nytt område för Ronnie. Innan han 1970 fick någonstans att bo så var han inneboende hos familjen Howden Ganley i detta område.

 

Samma år köpte paret ett lite finare hus i ett exklusivt villaområde i Cookham Dean i Berkshire (No 5, The Farthingales) inte långt från där de bott tidigare. Huset heter Grey Thatch och finns kvar än idag. Området kallades för Racing Hill och namnet kom av att det bodde så många kollegor till Ronnie på i princip samma gata (Tim Schenken och senare även Keke Rosberg).

Julen 1973 förlovade sig Ronnie och Barbro. När det sedan stod klart att Barbro väntade barn så gifte de sig i slutet av april 1975. Nina Louise, döpt efter Jochen Rindts änka - för övrigt god vän till familjen, föddes senare på hösten (den 4 november).

Ronnie var en mycket stolt fader och såg till att få mer fritid över till familjen.

Under 1975 hade Ronnie och Barbro även skaffat sig en lägenhet i Monaco och där bodde de granne med Björn Borg. Även om Ronnie inte gillade bollsporter så höll han på lite grann med golf och tennis. Oklart dock, om det blev någon träningsmatch mot "Burken".

Ronnies huvudsakliga intresse låg dock i motorer och sånt som hade hjul. Fast Ronnie var svag för akvariefiskar och gjorde sitt bästa för att ta hand om de små liven hemma i Maidenhead. Dessutom var trädgårdsarbete inte helt ointressant - Ronnie odlade bl a astrar.

Ronnie och Barbro hade en mycket nära vänskap. Som i alla andra förhållanden uppstod naturligtvis friktioner. Efter det att lilla Nina kommit till världen så följde Barbro inte med Ronnie på alla tävlingar lika frekvent som tidigare. Ronnies frustration över sin sits hos Lotus 1978 skapade även en del slitningar hemma. 

Familjen Peterson hade även ett fritidshus i närheten av Askersund där de ofta tillbringade sin semester. Nr 37 av Hemmets Veckotidning 1978 kom ut den 11 september - samma dag som Ronnie gick bort! Tidningen har gjort ett typiskt "hemma-hos-reportage" och man kan bara beklaga det olyckliga publiceringsdatumet. Reportaget låter berätta om en lycklig familjen Peterson på semester hemma i Sverige på sommarstället vid Vättern - det brukar bli ett par veckor om året. 

I intervjun med Ronnie kan man inte annat än skaka lätt på huvudet åt en del svar:

"Jag tror att nästa sak som vanliga vardagsbilister snart får tillgodo från tävlingssidan är den typ av bränsletank vi har. Det är en gummibag som inte går sönder eller läcker lika lätt som metalltanken. En bra säkerhetsdetalj vid krockar och bränder."

Ronnie berättar om Patrese och om dennes sick-sack körning på Anderstorp och på frågan om han kommer att vara sur på honom nästa gång de möts svara Ronnie:

"Nej, det är ingen idé att vara långsint. Det går inte att göra något åt det nu efteråt. Det går inte att vara ovänner i den här sporten. Man måste lita på varandra, kan man inte det - ja, då är det ett olycksmoment som kommer in i bilden."

Efter Ronnies bortgång så drar sig Barbro tillbaka med dottern Nina och hon blev mycket ensam. Hänt i veckan hade i nr 49/78 gjort ett besök Barbro och Nina hemma i Monaco. De var då på väg hem till Sverige för att fira jul.

Så småningom inleder Barbro ett förhållande med racerföraren John Watson som varade i 4-5 år, men han kunde aldrig fylla tomrummet efter Ronnie och Barbro drog sig alltmer tillbaka i enskildhet. Den 19 december 1987 hittades Barbro död i hemmet efter en olycklig kombination av alkohol i samband med lugnande medel i ett varmt bad. Hon hade aldrig kommit över sorgen efter Ronnie och dog bara 40 år gammal. Hon är begravd i Örebro tillsammans med Ronnie.

Efter sin mammas bortgång reste Nina hem till Sverige tillsammans med John Watson. Precis fyllda 12 år hade hon blivit föräldralös och hon lämnades kvar i Sverige hos son farmor och farfar. När hon skulle börja sjuan flyttade hon för att bo med sin jämnåriga kusin hos farbror Tommy med familj. Från och med niondeklass gick Nina på Lundsbergs internatskola utanför Filipstad och där fortsatte hon också gymnasiet i tre år. Senare flyttade hon till mormor och morfar. 

I mitten av 90-talet var Nina åter i London där hon utbildade sig till inredningsarkitekt. I denna veva hade hon ett förhållande med en man vars dröm var att bli racerstjärna. I denna veva gav Nina en mycket sällsynt intervju i ett TV-program där hon uttalade sig om Ronnie:

"När jag flyttade hem till Sverige förstod jag hur känd min pappa var. Mina jämnåriga kompisar visste vem han var."

Mot slutet av 90-talet återupptog hon kontakten med Carl-Johan Kennedy som hon lärt känna redan som sjuåring. De gifte sig och köpte ett gammalt hus de förälskat sig i, i Rejmyre i Östergötland utanför Katrineholm. Inredningsfirman har Nina tagit med sig från Chelsea i London där paret bott och den har hon för avsikt att starta upp på nytt i Sverige.

I början av hösten 2003 fick Nina och Calle-Johan tillökning då Max kom till världen - Max som har Ronnie som mellannamn.

Ronnies brorsa Tommy, som ofta fick stå tillbaka för sin berömde storebror, bodde under många år i Åmål där han var verksam som kommunalråd. Efter det att de båda föräldrarna Bengt (1913-1999) och May-Britt (1919-2000) gått bort, flyttade Tommy tillbaka till föräldrahemmet i Örebro.

 

Föregående Nästa

Kronologi Formel 1 Formel 2 Formel 3 Formel K Sportvagn Standardvagn Rally Monza 1978 Bilarna Svenskar i F1 Intervjuer Kuriosa Länkar