Spv Buenos Aires 70
 

Buenos Aires 1000 km VM 11 januari 1970 (1:a omgången) (4)

Ronnie Peterson kommer trea i en Lola-Chevy T70GT Mk3B.

Varje år brukar den gamle femfaldige F1-världsmästaren Juan-Manuel Fangio arrangera en serie tävlingari Sydamerika - Temporada Argentina - och detta år kördes tävlingarna för sportvagnar. Jo Bonnier hade anmält två Lola till serien och i den första tävlingen delade Jo och Reine vagn, medan Ronnie fick köra den andra tillsammans med argentinaren Jorge Cupeiro.

Det visar sig snabbt att dei nte har något att sätta emot kopplet av treliters prototyper med sin femliters Lola. Snabbast av svenskarna under träningen var Richard Broström som som vanligt delade sin Porsche 908 med Masten Gregory. De var femma på träningen medan Jo och Reine var åtta. Broström kvaddar dock under träningen och bröt bl a en arm när bilen totalkvaddades och en flaggvakt omkom.

Under själva loppet tvingas Jo och Reine bryta, medan Ronnie och Cupeiro klara sig in på en sjundeplats. De är dock rejält distanserade av toppen, tov varv efter fransmännen Beltoise/Pescarolo i en treliters Matra. Jochen Rindt/Alex Soler-Roig kom tvåa i en Porsche 908.

En bil som gick mycket snabbt var en treliters Alfa Romeo T33 som kördes av Andrea da Adamich och Piers Courage. De ledde halva loppet, men tvangs sedan gå i depå. När de sedan kommer ut på banan igen så kör de i mål som sexa på endast sju "burkar".

 

Nästa

1969 Sportvagn 1970 Sportvagn 1971 Sportvagn 1972 Sportvagn