Spv Barcelona 71

6 h Barcelona 12 oktober 1971 (12)

Ronnie Peterson får som nybliven europamästare i Formel 2 hjälp av den italienska armén att ta sig vidare från prisceremonin på Vallelunga till flygplatsen i Rom för vidare transport till sportvagnsloppet i Barcelona. Det är två dagars nationalhelg i Spanien, två dagar som även lämpar sig för bilsport - måndag träning, tisdag tävling. Tyvärr kommer Ronnie ett par minuter för sent för att hinna med ett direktplan från Rom till Barcelona. Det blir till att åka via Paris och därifrån ta första morgonplanet ner till Katalonien. Ronnie hinner precis i tid för första träningspasset tillsammans med Jo Bonnier och tvåliters-Lolan.

Under det första träningspasset misständer motorn kraftigt i Lolan och en ny sätts in till nästa pass. Men då symptomen kvarstår är det tydligt att felet ligger i det elektriska systemet och mekanikerna får jobba hela natten för att få i ordning bilen inför själva tävlingen. Ronnie och Jo har dock kvalat in som fyra efter ett par Chevron-bilar och en Porsche 917.

Tävlingen började klockan tio på morgonen. Det ösregnar och det blir Ronnie som får ta de två första timmarna på regndäck. Ronnie gör en kanonstart och går direkt upp i ledning. Han leder klart då han lämnar över till Jo. Bilen går klockrent. Under Jo:s tvåtimmarspass lyckas Derek Bell smita förbi med sin Porsche. När Ronnie kommer in på banan blir det en klappjakt och Ronnie sätter nytt varvrekord. Med en timme kvar att köra tvingas Porschen in i depå och Ronnie/Jo kan ta en promenadseger - närmaste konkurrent hela fyra varv efter.

Ronnie kan efter årets facit i sportvagnssammanhang lugnt anse sig etablerad bland dessa fortåkare och har en del olika kontraktsförslag att fundera över inför 1972 års säsong.

Föregående

1969 Sportvagn 1970 Sportvagn 1971 Sportvagn 1972 Sportvagn