Nürburgring-1 77

Nürburgring 27 mars 1977 (Västtyska mästerskapet) (18)

Ronnie Peterson kom för första gången denna säsong i mål. Det skedde i det västtyska standardvagnsmästerskapet och med en BMW 320. Ronnie var träningssnabbast, men det var många bilar inom ett fåtal sekunder och det är ovanligt på Ringen. Bredvid sig i första startled stod Hans Stuck i en annan BMW.

Det blir Ronnie som tar starten. In i den första kurvan får Ronnie sladd på den regnvåta banan (Ronnie har för hårt ställda fjädrar) och Stuck är snart förbi. Efter ett varv och på den långa rakan går även Hans Hayer förbi i en Ford Escort. Plötsligt befinner sig Ronnie mitt upp i BMW:s juniorlag med bilar. Alla kastar sig huller om buller, plastbitar ryker och det är hårt om positionerna. En efter en faller de ifrån. Till slut är det bara Eddie Cheever kvar som har en hård fight med Ronnie. Ronnie gillar dock inte dennes sätt att köra upp jämsides för att dunka bilarna mot varandra. Ronnie ger honom en utskällning efter loppet. Men det hjälpte inte.

När finalen börjar står regnet som spön i backen. Träningstiderna gällde så Ronnie stod åter i första startled. In i första kurvan leder Ronnie, men åker då på en rejäl smäll bakifrån. Bilen slår nästan bakut. Det är Marc Sauer - en annan BMW-junior- som kört på Ronnie. Dennes bil ställer sig emellertid på tvären och blir därefter påkörd av Hans Hayer. Ronnie kan rädda situationen och påbörjar jakten på en bortflyende Stuck. Det blir en härlig duell. Kurva efter kurva ligger de jämsides. I fyra varv håller denna körning, men så kär Stuck in i Ronnie bakifrån. Stuck försvinner ut bland tallarna och Ronnie åker in i räcket så att frontspoilern slits av. Bilen fortsätter baklänges. Ronnie lyckas få i backen och åter starta motorn. Ledningen är över två och en halv minut. Skall det hålla in i mål de få varv som är kvar?

Bilen går nästan på bakhjulen utan frontspoiler. Efter drygt två varv är Tony Hezemanns ikapp och i den sista chikanen kan även Eddie Cheever trycka upp Ronnie mot räcket för att ta sig förbi. Ronnie blir arg och ger en rejäl tryckare tillbaka så att Cheevers bil nästan vände på mållinjen. Tyvärr var han först över och Ronnie slutar trea. Men Ronnie tycker det är kul och tycker det är synd att det inte finns i tvåliters grupp 5 även hemma i Sverige.

En parantes för denna dag är att en blivande svensk F1-förare kanar av banan i EM-loppet för Formel 3 - Stefan "Lill-Lövis" Johansson. Undrar just om han snackade med Ronnie denna dag?

 

Föregående Nästa

1972 Standardvagn 1973 Standardvagn 1974 Standardvagn 1975 Standardvagn 1976 Standardvagn 1977 Standardvagn 1978 Standardvagn