Rollo av Normandie
född 880, död 932
Rollo av Normandie
f. 880
Skandinavien

d. 932
Rouen, Seine-Maritime, Normandie, Frankrike

Hertig av Normandie 911-932


Biografi ] [ Barn ]
                
                
                
                
                
                
                
                
                
                
                
                
                
                
Startsida ] [ Register över namn ] [ Register över födelseorter ] [ Register över födelsedatum ]

Rollo av Normandie, född 880 i Skandinavien, död 932 i Rouen, Seine-Maritime, Normandie, Frankrike. Hertig av Normandie 911-932.

Buried - Cathédrale Notre-Dame de Rouen, Seine-Maritime, Normandie, Frankrike

Spouses and children:

Relationship in 908 with Poppa av BAYEUX 890-940 with
M Vilhelm I av NORMANDIE 910-942
F Adèle av NORMANDIE 920-962

Married to Gisela av FRANKEN 909-945

Rollo eller Robert piraten, greve av Rouen.

Det har funnits många teorier genom åren kring var Rollo egentligen härstammade. Han kopplas ofta samman med Gånge-Rolf, en vikingahövding som blev förklarad fredlös och som ska ha levt under Harald Hårfagers tid. Namnet sägs komma av att han var så storväxt att ingen häst kunde bära honom. Norge, Danmark och Skåne gör anspråk på att ha varit hans hemland.

Enligt den norska teorin var Rollo den samme som Rolf Ragnvaldsson och var son till jarlen av Møre, Ragnvald Oysteinsson och dennes hustru Hilda.

Enligt Dudo von Saint-Quentin som fick skriva om normandernas historia på uppdrag av Rikard I av Normandiet, som var Rollos sonson, hävdade Rikard själv med bestämdhet att Rollo ursprungligen kom från Danmark.

Rollo plundrade Paris ett flertal gånger, och den dåvarande franske kungen, Karl den enfaldige, blev desperat. Vid en uppgörelse år 911 i en ort mellan Rouen och Paris lät han Rollo få området kring Rouen som grevskap, vilket betydde att den franske kungen gav upp sin domsrätt över landet. Han kunde inte längre utkräva skatt, skriva in soldater eller utnämna styresmän över landet, som kom att kallas Normandie, les normands efter nordmännen.

Rollo döpte sig i kyrkan Saint-Clair till Robert och gifte sig med franske kungens dotter Rollo hade även enligt gammal dansk tradition en frilla, Poppa av Bayeux.

Rollo är anfader till Vilhelm Erövraren som ledde normandernas erövringståg mot England och blev landets kung.

Hans ben vilar i katedralen i Rouen där man ännu i dag kan se hans gravvård, mitt emot sin sons, i ett av kyrkans kapell.


Gift med
Poppa av Bayeux, född 890 i Bayeux, Calvados, Normandie, Frankrike, död 940 i Rouen, Seine-Maritime, Normandie, Frankrike.

Barn:
Adèle av Normandie, född 920, död 962-10-14


Forskare:
© 
Denna sida är skapad med datorprogrammet Holger8 2020-10-11