1970 KAK-rally

Ronnie i Björn Waldegårds "vinnar-Porsche" från 1969...

Ronnie Peterson gjorde ett nytt försök i KAK-rallyt året efter sin debut i skogarna. Den 21:a upplagan av KAK-rallyt gick år 1970 i Värmland och startade den 12 februari. Detta år hade Ronnie hyrt en Porsche från Svenska Volkswagen (samma bil f ö som Björn Waldegård vann med i 69-års KAK-rally). Torsten Palm hade övertalats att ställa upp som co-driver.

Tyvärr blev Ronnie tvungen att avbryta träningen efter två dagar pga en pressvisning av March nya F1-vagn 701. Den andra delen av träningen gick inte bättre. På en av specialsträckorna i Torsby gick växelföraren av och de fick ta bogsering till Karlstad där Porschen överlämnades till Tomas Folk och dennes ömma vård.

Ronnie hade åkt på en rejäl förkylning i England och måste med konstens alla regler kurera sig. Och det lyckades till onsdagen - dagen innan start. Ronnie och Torsten gick och lade sig tidigt för att vara utvilade inför starten. Klockan två på natten vaknade Ronnie dock av ett himla liv ute på toaletten. Det var "Lill-Palmen" Torsten som spydde för fullt. Han hade fått ett njurstensanfall och skrek att Ronnie skulle ringa på ambulansen.

Efter det att Torsten åkt iväg hade Ronnie svårt att somna. Dessutom gällde det att hitta en ny kartläsare. Då kom "Bryggarn" Andersson till hjälp. Larm gick till norra Uppland där Sven-Olof Swedberg stängde den ägandes bensinstationen och skyndade till hjälp. Det var nödvändigt med någon som kunde läsa noter och Sven-Olof hade åkt med flera av toppåkarna, senast med "Bryggarn" Andersson. Dessutom duktig på att byta drivaxlar på Porsche. Nu fick han kasta sig i en bil och hann fram till Ronnie en timme innan starten från Färjestads travbana. 

Det var således inte den bästa uppladdningen. Ronnie hade dessutom fått startnummer ett. Innan start hade Ronnie förhoppningen att komma bland de tio bästa och han kom också betydligt längre än racingkollegan Reine Wisell. Men på SS 17 var det färdigåkt, en avåkning och förstörd växellåda betydde bogsering tillbaks till Karlstad. Ronnie låg då på 19:e plats totalt...

Föregående Nästa